Voor mij de eerste keer dat ik mee doe, sinds december 2015 ben ik lid van deze club. In deze blogpost vertel ik iets over het proces en de totstandkoming van mijn quilt, die ik de naam
'Lace-like Reflections' heb gegeven.
Allereerst monoprint, wat is dat eigenlijk?
Een monoprint is een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt (wikipedia). Meestal wordt deze print op papier gemaakt, wij werken met textiel en de print wordt dus direct op het textiel gezet. Dat wil zeggen, voor mij tenminste, dat je eerst na moet denken over wat je ongeveer wilt, voordat je aan de slag gaat.
Over mijn achtergrond hoefde ik niet lang na te denken. Stof op Tyvek plakken krimpen en op een in de verf gezette laat drukken. Hiervoor heb ik twee verschillende soorten Tyvek gebruikt, een papier- en een stoftyvek, welke elk een andere krimp geven. Ik heb drie achtergronden gemaakt, twee met de tyvekprint en een ghost print, dat is een afdruk van de restverf die op de plaat is achtergebleven, nadat de twee tyvekprints zijn gemaakt.
Natuurlijk eerst een paar drukproefjes maken, om te zien hoe het uitpakt op stof. Daarvoor heb ik nodig een acrylplaat (of glas), textielverf, printpasta of acrylverf, een kwast en een stevige rubber roller.
Het idee is, om verschillende prints over elkaar te maken, waarbij ik steeds meer ruimte af plak, zodat er een patroon ontstaan. Voor het afplakken van de stof gebruik ik Freezerpaper, wat eenvoudig op de stof gestreken kan worden en na gebruik er zo weer afgehaald kan worden, ideaal spul. Jammer genoeg bleek het voor monoprint niet geschikt te zijn, het papier bleef plakken in de verf, en het koste de nodige moeite om het weer van de acrylplaat te verwijderen.
Over naar plan twee. Repen papier over de met verf ingeteerde plaat leggen, stof erop, vel papier er bovenop en dan een patroon tekenen, of krassen op het papier. dat ging beter.
Nog geen besluit genomen wat nu te gaan doen. Met heel andere zaken aan de gang, wat op internet rondneuzen. Terwijl ik naar iets anders op zoek ben, kom een monoprinttechniek tegen, die ik nog niet ken, even kijken dus, Dendritic monoprinting. Verf pletten tussen twee platen, die van elkaar afhalen en dan de stof ik de verf drukken.... Natuurlijk gelijk even uitproberen, kan wel over mijn andere afdrukjes heen.
Ja hoor, dit is het, nu komt er een plan. Eerst naai ik een achtergrond, samengesteld uit de drie lappen die ik al gemaakt heb. Vervolgens druk ik mijn print daarop.
Nu eerst de quiltlagen maken, tussenvulling en achterkant op maat gemaakt. Het formaat is 15" x 15", hier komt ook de naam van de groep vandaan. Omgerekend is het 38,1 x 38,1cm. Dan de volgende stap, het quilten. Ik kies ervoor om een paar grote hoofdlijnen te maken, die als het ware de bol in het midden ondersteunen. Dit doe ik met de naaimachine.
Wat een kantachtige paronen zitten er in deze quilt, hier wil ik meer mee. En dus borduur ik verder met de hand, een in elkaar grijpende steek, die veel lijkt op het patroon van de bol.
Een paar golven die van links naar rechts lopen, kleur ik in met mijn Inktense potloden, in combinatie met textielmedium. De rest van de quilt wordt in verschillende kleuren vol geborduurd. En ik besluit, dat er nog een halve blauwe bol onderin moet, dan klopt het evenwicht weer.
Natuurlijk een enorm werk, maar zo heerlijk om te doen. 's Morgens ben ik vaak heel vroeg wakker, dat is een mooie tijd om steekjes te maken, je ziet het dag worden, kachel aan, kopje koffie erbij, je gedachten laten gaan, heerlijk, heel meditatief.
Voor de afwerking heb ik een rand gemaakt van de proeflapjes die ik had gemaakt. Ben vergeten dat te fotograferen. Maar wel het eindresultaat gefotografeerd, ook details, die zijn hieronder te zien. Het was een heel leuk thema om mee te werken en ik verheug me alweer op de volgende uitdaging. Daar zijn we de komende twee maanden weer mee bezig en de publicatie op de website van Fifteen by Fifteen is op 1 april 2016.
13 opmerkingen:
Wauw wat een mooi resultaat en wat een geduld en onderzoek om dit te bereiken. Daar kan ik nog wat van leren
Leuk om dit hele proces te lezen, ziet er heel leuk uit. Ga ik zeker een keer uitproberen. Mooi resultaat
Ik snap niet hoe je dat kan,maar het resultaat is geweldig mooi!
Wat een PRACHTIG debuut Eke. Echt klasse en het proces is zo mooi en duidelijk beschreven. Op deze manier wil ik het monoprinten ook nog eens proberen.
Weer een pareltje Eke! Zo creatief, experimenterend en het resultaat verbluffend.
Love your experiments. Your Dendritic method I call a smacker and I use plexiglas. What wonderful monoprints.
Mooi om zo jouw proces te kunnen volgen. Mooi werk ook voor je debuut.
Wat een mooi resultaat!Leuk dat je het zo goed uitlegt moest het wel 2 x lezen voor ik het snapte maar het is geen straf om het nog eens te bekijken.
Dat met de glas platen kende ik maar was het gewoon vergeten.Nu zie ik weer hoe leuk dat is.
Dankjewel!
fijn, om jou proces zo te kunnen volgen! Dat met de twee platen kende ik wel, de andere manieren komen veel overeen met mijn methode. maar altijd fijn om te zien hoe anderen het doen! Maar wat het meeste indruk op me maakte, is je intensieve borduur en steken werk!Daar neem ik mijn petje echt voor af!
Dank je wel Jantine, ik heb geen e-mailadres van je, dus beantwoord ik je op deze manier. Het was erg leuk om hiermee bezig te zijn.
Dank je wel Anita, het was heel leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb geen e-mailadres van je, vandaar dat ik op deze manier reageer.
Dank voor je leuke reactie Marrie-jette, En leuk om iets van herkenning te zien, wie weet voor een volgend project van je?
Laat ik dit weekend de Youtube-filmpjes ook bekeken hebben over dit printen, dus reuze interessant, ook voor mij. Wil het eigenlijk ook proberen....Jouw werk is prachtig geworden en inderdaad die steekjes....wow !
Een reactie posten