Zoeken in deze blog

woensdag 27 januari 2016

Kleurpotloden op stof

Kleurpotloden op stof gebruiken, dat is waar het hier over gaat.


En synchroniciteit, een wonderlijk iets dat verschillende mensen die je kent met hetzelfde bezig zijn, zonder het van elkaar te weten. Zo las ik dat Els Mommers, op haar blog Kunamola, Inktense potloden gebruikt, in combinatie met textielmedium. En is Marrie-jette, op haar blog Allemaaalkleurtjes, bezig is met Inktense potloden in combinatie met artmedium.
En ik heb net het texteielmedium in huis om aan het kleuren te slaan. Had al een klein flesje, maar daar moet ik zo zuinig mee zijn, nu staan er twee grote flessen op mijn werktafel, en kan ik aan de slag.

Kleuren op stof, hoe doe je dat?
Vorig jaar ben ik ermee begonnen, twee gemanipuleerde lapjes inkleuren, een met Inktense potloden, het andere lapje met Inktense blocks van Derwent. Beide producten gebruik je met behulp van water en zijn na droging watervast.
De lapjes 24 uur laten liggen en daarna gefixeerd met de strijkbout. Wel mooi, maar het briljante van de kleur verdwijnt wel een beetje, zoals op onderstaande voorbeelden te zien is.


Natuurlijk wordt er ook wat gemaakt van zo'n lapje. Een armband, daar ben ik gek op. Eerst het lapje wat met de potloden is gedaan, in de textielverharder gezet, daarvoor gebruik ik transparante Powertex. Hierdoor wordt de kleur alweer intenser.


Vervolgens een stuk uit de lap geknipt, op zwart synthetisch vilt gelijmd, en vastgezet en afgewerkt met naturel kleurige, geitenleren veter.
Afgelopen maand heb ik hard gewerkt aan een miniatuurquilt, voor de door het Quiltersgilde georganiseerde Tentoonstelling Miniatuurquilts in Hilversum, van 10 tot en met 12 maart 2016.
Het thema is architectuur en ik heb een rosetraam in een oude muur gemaakt. De quilt is gemaakt van stoffen die ik geverfd heb met ecoprint en met zijde, geverfd met sneeuw. Hier en daar heb ik wat details aangekleurd, met gebruikmaking van Inktense potloden, in combinatie met textielmedium. De kleuren blijven dan helder.
Van de week plakte ik per ongeluk vlieseline achter een lap witte katoen. Voor wat ik wilde doen kon ik het niet gebruiken, dus een goed moment om de grote fles textielmedium, samen met mijn potloden te pakken en even wat te experimenteren. Eerst met een watervaste stift wat lijnen op de stof gezet en daarna gedeelte voor gedeelte inkleuren.


Een heel leuk werk en experiment. Ben ook nog bezig geweest met gewone potloden en met viltstiften. De gewone potloden geven veel minder kleur af, maar wel mooi. De viltstift kleurt mooi, maar blijkt in de was wel enigszins te vervagen.
Een goede investering, het textielmedium. De kleuren blijven briljant en zijn watervast. Door met de medium vak voor vak te werken, lopen de kleuren ook niet uit en door elkaar, wat voor mijn tekeningen wel fijn is. En na fixering met de strijkbout, kan ik de zwarte details met een watervaste stift op de stof aanbrengen. Nog een paar detailfoto's tot slot, gewoon omdat ik blij ben met het resultaat.
9 opmerkingen:

Anita zei

Prachtig, wat zij die intense potloden toch super. Ben Door jullie aangestoken. Mooie armband ook.

Anita zei

Prachtig, wat zij die intense potloden toch super. Ben Door jullie aangestoken. Mooie armband ook.

Beth zei

Everything you have done is amazing. I love the cuff but I especially love the crayon piece. What fabulous and vibrant colors.

Marrie-jette zei

Dit is niet alleen prachtig dit is SCHITTEND !!!
Je brengt me op een idee.
Ik naai alle lijnen maar met een watervaste stift kan je ook heel mooi werken.
Nogmaals heel erg mooi!
Ik ga ook die medium bestellen.Bedankt voor de tip.

els zei

Ik sluit me bij al de vorige lezers aan. In een woord schitterend. Prachtige patronen en kleurgebruik. Ook de armband is prachtig. Wat heb je toch een talent.

Joke Hardenbol zei

Prachtige lap Eke, maar wat is de meerwaarde van textielmedium? Inktense is toch al watervast?

Liesbeth Singeling zei

Top! Wat een mooie patronen en de kleurencombinatie is werkelijk schitterend.

Hannie de Beer zei

Prachtige patronen Eke ik ben altijd weg van zentagles . En ook ik wil graag weten welk medium je gebruikt, en net als Joke dacht ik ook dat het niet nodig was?
En ook ik gebruik vaak de inktense potloden!

Gus en Juul zei

Oh Eke, Prachtig! En ik dacht dat ik niets met het onderwerp Architectuur had (dacht vooral aan moderne architectuur) maar jouw uitwerking vind ik bijzonder mooi!!