Zoeken in deze blog

donderdag 28 januari 2016

Waarom textielmedium bij Inktense potloden.....

Allereerst wil ik iedereen die een reactie op mijn vorige post heeft achtergelaten, hartelijk bedanken. Het is leuk om een blog bij te houden, en extra leuk als er ook reacties op komen. Ik probeer altijd iedereen een persoonlijk bericht te sturen, maar merk dat het via de e-mail niet altijd lukt. Soms staat er een e-mailadres bij de reactie, maar lang niet altijd.

Voor mij niet gebruikelijk, om twee dagen achter elkaar een bericht te plaatsen, maar dit is naar aanleiding van een paar vragen.
Zowel Joke Hardenbol, van het blog Tisnietzwart/wit, als Hannie de Beer, van het blog Hannie's-Quilts en Art-Textiel, vragen zich af, wat de meerwaarde van textielmedium bij het gebruik van Inktense potloden is.

Op papier maakt het niet uit, de potloden zijn watervast en de kleuren zijn op op papier briljant. Al deze tekeningen zijn met Intense potloden gemaakt.


Zodra je op stof gaat werken, vind ik de kleur achteruit gaan. Je kan uiteraard meerdere lagen over elkaar zetten, maar dat is bij textielmedium niet nodig, dat geeft direct de juiste kleur. Verder loopt de kleur altijd uit als je met water werkt, hoe weinig je ook gebruikt, er loopt wat uit je te kleuren vlak, iets wat in mijn manier van tekenen storend is. Bij het werken met textielmedium heb ik dat probleem niet. Ik zet de medium in het vak wat ik wil kleuren en ga dan met de kleuren aan de slag, eventueel met toevoeging van nog wat water. De kleur blijft beperkt tot het gedeelte wat ik bewerk en loopt niet uit, een grote pre.

Dan werk ik graag met meerdere kleuren in elkaar, zodat je als het ware je eigen kleuren creƫert. Wil ik, bij gebruik met water, nog wat andere kleur toevoegen nadat ik de gekleurde stof nat heb gemaakt, dan krijg ik strepen, die niet meer weg te halen zijn. Met textielmedium blijft de kleur bewerkbaar, zolang de medium niet droog is. Wil ik nog iets extra's toevoegen dan kan ik dat laten opnemen in de rest van de kleuren.

Volgend groot voordeel is het kleuren op zich. Direct op de stof kleuren is stug en kost veel potlood. In de medium kleuren is soepel en kost veel minder potlood.
Om een en ander duidelijk te maken heb ik vandaag wat geƫxperimenteerd en dat op foto gezet. Net als bij mijn vorige lap heb ik vlieseline achter de witte lap gezet, zelfde kwaliteit stof. Voor wie het interessant vindt, hier mijn proces.

 


Meerdere kleuren in een vlak, de manier waarop ik gewoonlijk werk. Beide kleuren klaar en gefixeerd. Het met water bewerkte blok is uitgelopen, dat zie je ook op de volgende foto's bij de andere kleuren gebeuren...


Links, groen potlood op stof, nog geen water toegevoegd, rechts, zelfde groene potlood met gebruik van textielmedium direct op de stof.


Links, het vlak na toevoeging van water... duidelijk een lichtere versie dan met het medium.


Hier is links nog een extra laag groen op de natte stof gekleurd, en heb ik het vlak met de textielmedium langs de randjes nog bijgewerkt met water, zonder uitloop....


Met het blauw hetzelfde verhaal...


Water in het blauw, heel weinig gebruikt, geeft vlekken...


Blauw nogmaals gekleurd op de natte lap.


Het laatste roze blok heb ik op beide lappen anders gedaan dan op de vorige foto's. Op het watervoorbeeld, het potlood in water gedoopt en direct gekleurd, rechts het potlood in de textielmedium gedoopt en direct gekleurd. Deze methode heeft niet mijn voorkeur, omdat je extra moet kleuren om een enigszins egale kleur te krijgen.

Hieronder nog een afbeelding van de lap na fixering. Deze afbeelding is in de scanner gemaakt en dus is dit de beste toetssteen.


Zoals te zien, zijn de kleuren briljanter en niet uitgelopen bij het gebruik van textielmedium. En in het gele vlak lopen de kleuren mooier in elkaar over dan bij het werken met water.

Een heel verhaal, ik hoop dat het interessant gevonden wordt wat ik heb gedaan. Intussen ben ik ook nog verder aan het experimenteren, met textielmedium en Procion verf, en met het overbrengen van een foto op stof. Binnenkort dus meer.....13 opmerkingen:

Willie D. van Dijk zei

Dank je voor de uitleg , wat een mooi resultaat .

Marrie-jette zei

Dankjewel dit vind ik heel gaaf.Mijn ervaring is hetzelfde.Ik heb geen textielmedium maar artmedium wat ik verdun met water.Het werkt dan hetzelfde als de textielmedium.

Aart zei

Dank je wel voor je uitleg Eke, ik ken het probleem met water, misschien moet ik wel opnieuw beginnen!

Nienke zei

Oh wat heerlijk dat je dit allemaal uitgezocht hebt, superbedankt!

Liesbeth Wessels zei

Dank je wel. Ik heb het gisteren ook allemaal met grote belangstelling gelezen, maar deze aanvulling is waardevol. Ik ga beslist textielmedium aan mijn voorraad toevoegen.

Gus en Juul zei

Super dat je jouw ervaringen met een hele duidelijke uitleg hebt willen delen! Heel erg bedankt!

els zei

Dankjewel Eke. Wat heerlijk dat je dit zo duidelijk laat zien. Ik doe meestal maar kleine vlakken met intense potloden en doe dan wat textielmedium in het flessendopje waar ik het potlood indoop. Ga het nu voor grotere vlakken ook eens op jouw manier proberen. Eerder kleurde ik eerst in en ging er dan met een kwastje met textielmedium overheen, maar dan zie je pas later hoe sterk de kleur is geworden. Ben erg benieuwd hoe het met procion gaat werken en of dat kleurvast is.

Hannie de Beer zei

Dankje wel , dit ga ik zeker ook gebruiken. Heb jenog voorkeur voor een bepaald merk? Ik hoorde van iemand die het voor fotoprints op stof gebruikt, het blijft dan mooier van kleur. Ze gebruikt bubble jet , is nogal duur, dus maakte ze het zelf . Hier een recept.
255cl warm water
30 gram aluin
12 gram soda
3 gram wasverzachter.
Een beetje vreemde hoeveelheden, maar het is vertaald uit het Engels.
Succes voor ieder die het wil proberen. Ik heb alles gewoon in huis , maar nog niet geprobeerd.
Gr Hannie

Beth zei

Excellent explanation!

ellen siemer zei

Dank je Eke! Glas heldere uitleg!!

Karin The-Versteeg zei

Ohw dit wil ik ook gaan proberen met mijn inktense potloden!
Mag ik vragen welk textiel medium je gebruikt en waar je dat kan kopen?

Eke zei

Dag Karin The-Versteeg, leuk dat je het ook gaat proberen, hier de link naar de site waar ik het heb gekocht:
http://www.creallshop.nl/detail.php?id=63&hcat=Verven&cat=39
Succes!

Karin The-Versteeg zei

Super! Bedankt voor de reactie en de link, ik ga het bestellen!