Pagina's

donderdag 14 juni 2018

Van textielverf gieten naar monoprint - deel 2

In het eerste deel van de serie over textielverf gieten heb ik het gehad over de verf waar ik mee bezig ben geweest.  Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten verf,  die ik hier niet ga benoemen. Wat ik van belang vind is het experimenteren met materialen..... Mijn serie over dit onderwerp geeft handvatten om dat te kunnen doen.

Afdruk met textielverf op ongebleekt katoen Eke Krug 2018

Voordat er gegoten kan worden met verf,  zijn er, voor een goed resultaat, nog een paar producten nodig. Allereerst is het belangrijk dat de verf goed kan vloeien,  zodat spannende kleurbeelden gemaakt kunnen worden. Hiervoor wordt een vloeimiddel,  of een vertrager zoals het ook wordt genoemd,  toegevoegd tijdens het meng proces. Het middel wat ik gebruik is Floetrol, dat ik via internet koop bij Verfwinkel.nl.

En dan is er nog siliconenolie, te koop als olie in een flesje, via www.bol.com. Of als spuitbus bij de Welkoop  en waarschijnlijk ook wel bij de bouwmarkt  of fietsenwinkel. Siliconenolie zorgt ervoor, dat de verschillende verflagen elkaar afstoten,  waardoor spannende effecten ontstaan. Het is niet noodzakelijk om het toe te voegen,  ook hiervoor geldt,  experimenteren en zien wat je zelf mooi vindt en welk resultaat je wilt bereiken.

Nadat de tafel afgedekt is met plastic,  kan het voorbereiden van de verf beginnen. Ik werk met de drie primaire kleuren, geel,  rood en blauw. Ieder merk heeft zijn eigen naamvoering voor de primaire kleuren,  vraag ernaar bij aankoop,  dat is de kortste weg. Je weet dan zeker dat je de juiste kleuren hebt om te mengen. Verder maak ik ook witte en zwarte verf aan,  dit om extra accenten te geven.

Aangemaakte verf Eke Krug 2018


De verf wordt gemengd in plastic bekertjes. Eerst doe ik een laagje verf in de beker,  giet er wat water bij,  en roer dat goed door. Dan gaat er een scheutje Floetrol bij en ook dat wordt goed doorgevoerd. Als je het roerstaafje uit de verf haalt,  moet de verf er af vloeien.  Doet het dat niet,  gebruik dan iets meer water. Wat ik hier beschrijf is geen exacte wetenschap,  ik werk op gevoel. Hoe vaker je het doet,  hoe beter ga je de verhoudingen leren kennen. Op deze manier meng je alle vijf de kleuren,  iedere kleur in een eigen bekertje.

Als de verf geroerd en klaar is,  kunnen de voorbereidingen voor het gieten beginnen. Allereerst heb je een plexiglazen (perspex) plaat nodig om op te gieten,  en nog een tweede plaat,  daar kom ik later op terug. Voor het afdrukken heb je stof nodig,  ik gebruik dunne,  ongebleekte katoen en lakenkatoen, beiden gekocht bij Jan Sikkes,  iedere andere stoffenwinkel in ook goed natuurlijk. Als laatste attribuut om te kunnen gieten,  heb je nog een extra bekertje nodig,  waarin je een beetje Floetrol doet,  alleen om de bodem te bedekken.

Nu ga je de verf stapelen in het bekertje, schenk de aangemaakte verf scheutje voor scheutje ik het bekertje met Floetrol.  De ene kleur op de andere,  net zolang tot je ongeveer een half bekertje verf vol hebt.  Tussentijds kan je één  of twee keer druppels siliconenolie toevoegen. En nu wordt het leuk!  Keer je bekertje om op de plaat,  of schenk het leeg. Je hebt nu als het ware een berg verf op je perspexplaat liggen.  Door de plaat op te pakken en ermee te bewegen,  gaan de lagen verf schuiven en uitvloeien,  waardoor de kleuren onderling mengen en er mooie patronen ontstaan.  Beweeg net zolang met de plaat,  tot het patroon van de verf je aanstaat.

Uitgevloeide verf Eke Krug 2018


Op dit punt aangekomen,  kan de eerste afdruk gemaakt worden. Leg de stof uiterst voorzichtig op de verf,  trek de stof voorzichtig glad vanaf de zijkanten,  en wacht tot de verf door de stof komt en het patroon zichtbaar is. Druk de stof niet aan met je handen of iets anders, de verflaag is dik en je bederft de afdruk. Bereid intussen een plek voor,  waar het natte werk neergelegd kan worden om te drogen. De achterkant van de lap neemt namelijk veel van de verflaag op je plaat mee. Ik leg het natte werk meestal op een tempex plaat. Hang je het aan de lijn,  dan druipt de verf eraf en misvormt de afdruk.

Afdruk na uitvloeien verf Eke Krug 2018


Detail afdruk Eke Krug 2018

Er blijft nog veel verf achter op de plaat. In mijn volgende blogpost laat ik zien hoe daar nog een aantal afdrukken mee gemaakt kunnen worden. Wordt vervolgd....



5 opmerkingen:

Leny Huneman zei

Wat kun je toch prettig en duidelijk uitleg geven. Dankjewel Eke.

Joke Hardenbol zei

Fijn je duidelijke uitleg!

Els zei

een soort toveren .... ;-)

Antje Kiewied zei

Ga ik zeker uit proberen. Je legt het erg goed uit.

Unknown zei

prachtig!! goed en helder beschreven dat is ook een talent van je !!