Pagina's

dinsdag 12 juni 2018

Van textielverf gieten naar monoprint - deel 1

Deze blogpost gaat over een techniek met textielverf, die ik als gast van het Verfcollectief
tijdens het Quiltfestival Noord Groningen afgelopen weekend in Den Andel heb laten zien. De demonstratie is goed bezocht, iedereen was enthousiast en er waren veel vragen,  die ik hier probeer te beantwoorden.
Het wordt een vervolgverhaal, aangezien het teveel is om in één keer te doen.

Detail afdruk monoprint Eke Krug 2018

De techniek van verf laten vloeien is geïnspireerd op acryllic paintpouring, het uit laten lopen en vloeien van acrylverf op schildersdoek. Door voor het gieten de verschillende lagen verf op te bouwen in een beker, ontstaat er een berg verf op het doek,  die uitvloeit en prachtige patronen laat ontstaan.

Deze techniek heb ik uitgeprobeerd op stof,  met acrylverf, het ging,  maar gaf niet het gewenste resultaat. Nu laat ik me niet zo makkelijk uit het veld slaan,  dus het hoofd in denkstand gezet en uitgedacht hoe ik pouring uit kon voeren op stof. Inmiddels ben ik vele lappen verder,  begin ik resultaten te krijgen en steeds meer mogelijkheden te zien.

Uitgevloeide textielverf Eke Krug 2018

Op bovenstaande afbeelding een voorbeeld hoe de uitgevloeide textielverf eruit kan zien.  Van het ontstane beeld is één afdruk te maken, dan is het beeld verdwenen en ontstaat er iets totaal anders,   waarna er genoeg verf op de plaat achterblijft om meerdere afdrukken in verschillende technieken te maken.

Natuurlijk heb ik verschillende soorten verf en stof uitgeprobeerd.  De ene textielverf is de andere niet,  zogezegd. En de zwaarte en dichtheid van het textielweefsel zijn ook van invloed op de afdrukken.

Welke materialen heb ik gebruikt?  Allereerst de textielverf van Cordi Atelier in Groningen,
Colourcraft C&A Ltd fabric paint.

Te koop bij Cordi Atelier in Groningen

Met deze verf heb ik vaker gewerkt,  ook in combinatie met puff-paint, en weet hoe die werkt. Een prettige verf,  niet te dun en voor vele verftechnieken geschikt en in een hele range kleuren, waaronder metallic, te koop. De verf mengt makkelijk,  vloeit makkelijk uit,  geeft een mooie afdruk,  maar na fixering met de strijkbout en het wassen, blijft de stof een beetje stug in deze techniek. Prima geschikt voor mijn tassen en art-quilts, maar niet echt soepel voor fijner werk.

Vervolgens gaan experimenteren met Schjerning textiel color, een Deense textielverf, met een yoghurtachtige dikte, eveneens in vele kleuren, te koop bij Hawar in Oldeberkoop.

Te koop bij Hawar in Oldeberkoop 


Deze  Deense verf is zeer geschikt.  De verf laat zich makkelijk mengen met de benodigde vloeistoffen en mixt de kleuren prachtig bij het uitvloeien. Na fixering met de strijkbout en het wassen is de stof soepel genoeg voor vele projecten,  ook het fijnere werk. Met deze verf ga ik door en deze verf gebruikte ik ook bij de demonstratie.

En dan is er natuurlijk nog een derde mogelijkheid, de Procion verf die bijna iedere verver in huis heeft.  Zou het me lukken om deze techniek ook daarmee te doen? En hoe ga ik het dan geschikt maken? Daarvoor ga ik een tijdje terug,  naar een post uit januari 2016, waarin ik schrijf over textielmedium bij Inktense potloden, en op het eind al even aantip,  dat ik aan het experimenteren ben met Procion en textielmedium. Daar heb ik toen al bruikbare resultaten mee behaald,  maar daar verder niet over geblogd. De textielmedium komt van Creall en voor de Procion heeft iedereen zijn of haar eigen leverancier.

Textielmedium van Creall

Dit zijn de eerste ingrediënten die nodig zijn om te kunnen gieten (pouring)  met textielverf. Er komt nog meer bij kijken,  perspex platen,  plastic bekertjes,  roerstokjes, siliconenolie, een vloeimiddel, lappen stof om op af te drukken en vooral geduld en lol in experimenteren. Morgen meer, over hoe je de voorbereidingen doet en begint met textielverf gieten.


10 opmerkingen:

Marrie-jette zei

Wat prachtig!Ben benieuwd naar het vervolg....

Jo Huijsman zei

Super Eke en ik kijk nu al uit naar het vervolg.

Christel Sins-Camp zei

Wat een interessant vervolgverhaal en wat lief dat je dit met ons deelt! 😙

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Zo maak je het heel leuk spannend. Heel benieuwd.

Marja. zei

spannend.

Joke Hardenbol zei

Wat een goed idee om er monoprints op stof mee te maken. Ik heb al wel aan pouring gedaan op schilderdoeken, maar je verliest zoveel verf dat ik dat zonde vind. Maar dit ga ik toch ook eens proberen.

Beth zei

What an interesting post. I really like your results

Hannie de Beer zei

Geweldig dat je dit zo met ons deelt! Ik zag je demo, maar er bleven toch nog vragen over, nu ga ik het op blog bijhouden!

Janny de Roo zei

kijk met belangstelling uit naar deel 2

cheyenne zei

ik volg met spanning