Mijn keus is snel gemaakt. De Noorse staafkerk, waarvan er diverse in onze omgeving te vinden zijn, wordt het onderwerp. En het mooie houtsnijwerk dat de deuren en het interieur van de diverse kerken siert, zal ik vorm geven met een stencil, oftewel een sjabloon.
Op internet staat een plattegrond en dwarsdoorsnede van de staafkerk van Borgund in Sogne og Fjordane. Hier hebben we een aantal jaar in de buurt gewoond, dus lijkt het me leuk om die te gebruiken. Nu beslissen hoe ik het aan ga pakken.
Tijdens het Quiltfestival in Noord Groningen afgelopen juni, volgde ik een workshop bij Marjon Hoftijzer- Boer. Met transferverf een figuur maken op papier en dat met een strijkijzer overbrengen op dun polyestervlies (lutrador). De bedoeling is, dat er meerdere lagen polyestervlies over elkaar komen te liggen, waarop het afgedrukte figuur steeds terugkomt op een andere plek, wat een spannende compositie geeft die verder bewerkt kan worden met stiksels. Zover ben ik niet gekomen in de twee uur die de workshop duurde, maar het idee van transferverf op polyestervlies en dat verder bewerken spreekt me wel erg aan.
Ik besluit om de dwarsdoorsnede en plattegrond van de kerk op het polyestervlies over te brengen met de printer. Het vlies op maat geknipt, op een vel printerpapier geplakt, en de afdruk gemaakt. De afdruk is heel vaag, die kleur ik opnieuw in met een viltstift. Vervolgens leg ik het vlies op een stuk dunne witte polyesterstof, een tussenlaag en een dunne achterlaag. Alle lijnen van de print accentueer ik nu met een stiksteek. En de staven van de kerk geef ik aan met een glaskraal.
Nu een lap uitzoeken waar het geheel op gemaakt gaat worden. Een lap kaaslinnen, geverfd met ijzer, soda-ash en thee, die een mooie houtkleur heeft, lijkt zeer geschikt. Hier wordt de plattegrond met een dubbele naald opgenaaid. Dit is voor het eerst dat ik daarmee werk en ik denk dat ik hier nog verder mee ga experimenteren. En dan wordt er verder gewerkt aan de vlechtpatronen van het houtwerk.
Na veel gezoek heb ik een stencil gekocht, met een grillig patroon, die doet denken aan het houtsnijwerk op de deuren van de staafkerk van Urnus, de foto die ik laat zien heb ik van het internet gehaald.
Het stencil heeft veel dunne lijnen en wil niet goed afdrukken met verf. De verf loopt onder de dunne lijntjes door en het wordt een rommeltje. Na veel proberen besluit ik een fotokopie van het stencil op dik polyestervlies te maken. Deze afdruk wordt ingekleurd met Inktense potloden en met verschillende kleuren borduurgaren gevolgd. Het lijkt niet op het houtsnijwerk, maar geeft wel het gevoel.
En dan komen de vlechtpatronen aan de beurt. Hiervoor gebruik ik een paar sjablonen, die speciaal voor het quilten zijn ontworpen. Met een potlood neem ik de vlechten over en stik ze door, zowel met de machine als met de hand. Met Inktense potloden kleur ik een en ander in.
Een leuk thema, waarin veel keuzes gemaakt werden en ook met nieuwe materialen is gewerkt. Het werken met polyestervlies vind ik een uitdaging en ga ik zeker vaker doen, er valt nog veel mee te experimenteren.
16 opmerkingen:
prachtig Eke!!!
Dank je wel Geskea
Mooi Eke, wat leuk dat je bent doorgegaan met transfer. Mijn werk van de workshop ligt er nog maar je hebt me wel geïnspireerd. Groeten, Rina Hermeler
Mooi Eke, wat leuk dat je bent doorgegaan met transfer. Mijn werk van de workshop ligt er nog maar je hebt me wel geïnspireerd. Groeten, Rina Hermeler
Het is prachtig geworden.
ZO'n proces is voortdurend je grenzen verleggen. Fijn om te lezen dat je dat goed is gelukt. En dat het vlechtwerk niet zo is als op de deur van de kerk, dat maakt niet uit. Jij bent de enige die het weet.
Prachtig Eke!
Schitterend werk !
Wat een mooi werk Eke, prachtig!
Mmmoooiii!
Mmmoooiii!
Dat is de ware quiltspirit: je niet uit het veld laten slaan bij wat tegenslagen. Je hebt ze inventief opgelost en dat heeft tot weer een prachtig werkstuk geleid! De kraaltjes zijn een mooie toepassing. Zelf ben ik trouwens ook gek op lutradur.
Buitengewoon goed uitgevoerd, wat tegenslag weerhoud je niet! Super het idee om de stencil op dik vlies te printen. Het is een bijzonder en persoonlijk werk geworden met moderne middelen en materialen!
inspirerend zoals jij je werkproces uitlegt met een prachtig resultaat.
Leuk om te zien hoe je steeds oplossingen zoekt voor dingen die niet helemaal gaan zoals je wilde.
Mooi geworden en leuk om te lezen!
Een reactie posten