Zoeken in deze blog

zondag 31 juli 2016

Fifteen by Fifteen - Architecture with a stencil

Architecture with a stencil, het nieuwe thema van de  Fifteen by Fifteen groep, is vandaag online gegaan. Een spannend thema, met vele mogelijkheden.
Mijn keus is snel gemaakt. De Noorse staafkerk, waarvan er diverse in onze omgeving te vinden zijn, wordt het onderwerp. En het mooie houtsnijwerk dat de deuren en het interieur van de diverse kerken siert, zal ik vorm geven met een stencil, oftewel een sjabloon.


Op internet staat een plattegrond en dwarsdoorsnede van de staafkerk van Borgund in Sogne og Fjordane. Hier hebben we een aantal jaar in de buurt gewoond, dus lijkt het me leuk om die te gebruiken. Nu beslissen hoe ik het aan ga pakken.

Tijdens het Quiltfestival in Noord Groningen afgelopen juni, volgde ik een workshop bij Marjon Hoftijzer- Boer. Met transferverf een figuur maken op papier en dat met een strijkijzer overbrengen op dun polyestervlies (lutrador). De bedoeling is, dat er meerdere lagen polyestervlies over elkaar komen te liggen, waarop het afgedrukte figuur steeds terugkomt op een andere plek, wat een spannende compositie geeft die verder bewerkt kan worden met stiksels. Zover ben ik niet gekomen in de twee uur die de workshop duurde, maar het idee van transferverf op polyestervlies en dat verder bewerken spreekt me wel erg aan.

Ik besluit om de dwarsdoorsnede en plattegrond van de kerk op het polyestervlies over te brengen met de printer. Het vlies op maat geknipt, op een vel printerpapier geplakt, en de afdruk gemaakt. De afdruk is heel vaag, die kleur ik opnieuw in met een viltstift.  Vervolgens leg ik het vlies op een stuk dunne witte polyesterstof, een tussenlaag en een dunne achterlaag. Alle lijnen van de print accentueer ik nu met een stiksteek. En de staven van de kerk geef ik aan met een glaskraal.


Nu een lap uitzoeken waar het geheel op gemaakt gaat worden. Een lap kaaslinnen, geverfd met ijzer, soda-ash en thee, die een mooie houtkleur heeft, lijkt zeer geschikt. Hier wordt de plattegrond met een dubbele naald opgenaaid. Dit is voor het eerst dat ik daarmee werk en ik denk dat ik hier nog verder mee ga experimenteren. En dan wordt er verder gewerkt aan de vlechtpatronen van het houtwerk.
Na veel gezoek heb ik een stencil gekocht, met een grillig patroon, die doet denken aan het houtsnijwerk op de deuren van de staafkerk van Urnus, de foto die ik laat zien heb ik van het internet gehaald.


Het stencil heeft veel dunne lijnen en wil niet goed afdrukken met verf. De verf loopt onder de dunne lijntjes door en het wordt een rommeltje. Na veel proberen besluit ik een fotokopie van het stencil op dik polyestervlies te maken. Deze afdruk wordt ingekleurd met Inktense potloden en met verschillende kleuren borduurgaren gevolgd. Het lijkt niet op het houtsnijwerk, maar geeft wel het gevoel.


En dan komen de vlechtpatronen aan de  beurt. Hiervoor gebruik ik een paar sjablonen, die speciaal voor het quilten zijn ontworpen. Met een potlood neem ik de vlechten over en stik ze door, zowel met de machine als met de hand. Met Inktense potloden kleur ik een en ander in.


Uiteindelijk besluit ik ook het middengedeelte nog van steekjes te voorzien. Dat worden er weer meer dan ik van te voren bedacht heb, maar zo gaat dat.


Een leuk thema, waarin veel keuzes gemaakt werden en ook met nieuwe materialen is gewerkt. Het werken met polyestervlies vind ik een uitdaging en ga ik zeker vaker doen, er valt nog veel mee te experimenteren.
16 opmerkingen:

Geskea Andriessen zei

prachtig Eke!!!

Eke zei

Dank je wel Geskea

Rina Hermeler zei

Mooi Eke, wat leuk dat je bent doorgegaan met transfer. Mijn werk van de workshop ligt er nog maar je hebt me wel geïnspireerd. Groeten, Rina Hermeler

Rina Hermeler zei

Mooi Eke, wat leuk dat je bent doorgegaan met transfer. Mijn werk van de workshop ligt er nog maar je hebt me wel geïnspireerd. Groeten, Rina Hermeler

Jo Huijsman zei

Het is prachtig geworden.

christina fokkema zei

ZO'n proces is voortdurend je grenzen verleggen. Fijn om te lezen dat je dat goed is gelukt. En dat het vlechtwerk niet zo is als op de deur van de kerk, dat maakt niet uit. Jij bent de enige die het weet.

Ida Krug zei

Prachtig Eke!

Janny de Roo zei

Schitterend werk !

Nienke zei

Wat een mooi werk Eke, prachtig!

Marlien zei

Mmmoooiii!

Marlien zei

Mmmoooiii!

Gus en Juul zei

Dat is de ware quiltspirit: je niet uit het veld laten slaan bij wat tegenslagen. Je hebt ze inventief opgelost en dat heeft tot weer een prachtig werkstuk geleid! De kraaltjes zijn een mooie toepassing. Zelf ben ik trouwens ook gek op lutradur.

Hannie de Beer zei

Buitengewoon goed uitgevoerd, wat tegenslag weerhoud je niet! Super het idee om de stencil op dik vlies te printen. Het is een bijzonder en persoonlijk werk geworden met moderne middelen en materialen!

mia zei

inspirerend zoals jij je werkproces uitlegt met een prachtig resultaat.

Joke Hardenbol zei

Leuk om te zien hoe je steeds oplossingen zoekt voor dingen die niet helemaal gaan zoals je wilde.

Marjoleine Beyers zei

Mooi geworden en leuk om te lezen!