Pagina's

zaterdag 9 februari 2013

Quilt of niet?

Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Quilt:
Een quilt is een doorgestikte deken. Het wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn (whole cloth) of patchwork. Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt.

En nu naar mijn Kleurrijk project. Nu ik wat verder ben gekomen, blijkt dat ik er voor kies om de boel in elkaar te plakken, in plaats van te naaien. Is het dan nog wel een quilt, vroeg ik me af. Vandaar bovenstaande definitie. Wie het weet mag het zeggen, daarvoor heb ik een opmerkingen link onder aan dit bericht.

Intussen werk ik wel gestaag door. Buiten is het erg koud, dus het is goed toeven, binnen bij de kachel achter de werktafel. Om mijn tekening na te kunnen maken, moet ik steeds kleine projectjes opzetten. Zo heb ik zwart/witte lapjes gemaakt voor de verschillende onderdelen.
En ben ik met mijn Derwent Inktense potloden, in combinatie met textielverf en een markeerstift, accenten aan het aanbrengen.

Van het hele project houd ik een fotoalbum bij, hier vast een voorproefje.3 opmerkingen:

Irma Markus zei

Hoi Eke, het maken van al die kleine projektjes geeft je wel veel mogelijkheden en het ziet er goed uit. En in antwoord op je vraag: volgens de officiele regels bij tentoonstellingen is een quilt pas een quilt als er 3 lagen zijn die met elkaar zijn verbonden, het liefs dmv stiksels. Zo heb ik het althans al bij verschillende tt. meegekregen bv. het quiltersgilde houd deze regel aan.

Eke zei

Hoi Irma, dank voor je reactie. Dan voldoet Kleurrijk dus niet aan de eisen van een quilt. Ik heb wel meer dan drie lagen en soms meer op elkaar, maar geplakt en niet gestikt. Voortaan zal ik het een textielcollage noemen, hoe lijkt je dat? Hartelijke groet, Eke

Irma Markus zei

Hoi Eke,textielcollage lijkt me een goed alternatief,
Je kunt altijd nog stiksels....borduursels toevoegen als een ontwerp daar om vraagt.