Zoeken in deze blog

woensdag 1 juni 2016

Cirkels - een nieuwe uitdaging van de Fifteen by Fifteen Art Quilt Group

Dit keer is 'Circle(s)' het thema van de Fifteen by Fifteen Group. Een onderwerp met oneindig veel mogelijkheden, je kan erin verdwalen, of een idee uitwerken, het laatste heb ik gedaan.
'What is happening in my mind', is de titel van mijn nieuwe art-quilt. 
Het verhaal bij de titel van het werk, staat beschreven op mijn pagina bij de Fifteen by Fifteen groep. Met deze blogpost laat ik mijn proces zien, de opbouw van de lagen en de stappen naar het eindresultaat.


Om te beginnen cirkels gezocht, die ik uit freezer papier had geknipt voor een ander project, mijn quilt voor de Algemene Tenstoonstelling van het Quiltersgilde in Breda eind augustus. Deze cirkels met de strijkbout op een witte lap gestreken. Daarna de lap kleuren met Derwent Inktense blocks, in combinatie met textielmedium.


Gekozen voor een combinatie van kleuren, die het effect geven van een wereld diep onder water.


Daarna het werk in zijn geheel afgedekt met freezer papier, waar drie cirkels uit zijn gesneden. Een sjabloon gepakt en met goudkleurige acrylverf de cirkels ingevuld.


Nu iets met de witte cirkels doen. Met Derwent Inktense potloden een aantal van de witte cirkels ingekleurd. En met een watervaste pen de lijnen van een van de gouden cirkels gevolgd en besloten dat ik dat jammer vond, dus de andere twee cirkels gelaten zoals ze waren.


Daarna zentangle motieven in de gekleurde cirkels getekend. Hier heb ik geen aparte foto's van, ben gewoon vergeten ze te maken.... Vervolgens heb ik het vel freezer papier weer gepakt, met de uitgesneden cirkels, en dat een aantal keren,  op verschillende manieren over mijn werk heen gestreken. Een ander sjabloon erbij en witte textielverf.


Nu is het tijd om aan het quilten te gaan. Een tussenvulling van 100% katoen en een achterkant erbij gezocht.


En nu bedenken hoe ik het onder de naaimachine door zal laten gaan, dat is nog niet zo eenvoudig. Het vrij quilten voetje erop gezet, bedacht dat dat vast niet mooi werd, vanwege de onregelmatigheid in steeklengte die ik dan zou krijgen. Voetje er weer afgehaald en besloten om alles eenvoudig door te naaien met en gewone stiksteek.Lastig om alle lijnen te volgen en dan vind ik het ook niet mooi, veel te steriel. Alles weer uitgehaald, wat niet echt makkelijk ging en waardoor ik allemaal gaatjes bleef houden in de stof (gevolg van het gebruik van textielmedium).

Een nieuw plan maken, ik begin maar met randen om de wit gevlekte cirkels te maken, met de hand natuurlijk, daar kom ik iedere keer weer op uit. Het wordt dan nog meer een stuk van mij en ik kan me er makkelijker mee uitdrukken. En als ik dan eenmaal begin, dan ga ik door. De ene steek na de andere, de ene laag na de andere en voor ik het weet heb ik de hele zaak met de hand door gequild, en weer vergeten foto's te maken tussendoor.

  
Nu de groene achtergrond nog, op de machine? Nee, toch ook maar met de hand....


 Heel veel steekjes weer, zoals ik zo langzamerhand gewend ben, hier een foto van de achterkant, daar is het proces ook goed te zien.


En een aantal detailfoto's van het eindresultaat.


En dan nu op naar het Quiltfestival Groningen waar mijn quilt mee doet met de wedstrijd. Daar kan ik dus nog niets van laten zien, maar dat komt nog.


10 opmerkingen:

ellen siemer zei

dank je voor deze mooie uitleg en met een heel mooi resultaat.
ik loop/fiets ook ergens in Groningen rond , wie weet zien we elkaar!

Aart zei

Mooie uitleg en mooi werk! Goede reis naar Groningen, misschien komen we elkaar ergens tegen!

joke zei

Leuk om zo'n heel proces te volgen en een prachtig resultaat.

Hannie de Beer zei

Geweldig!!! ook heel fijn je uitleg bij het werkproces, dank je daarvoor.en waarschijnlijk zie ik je wel in Groningen?

Beth zei

As usual you have created something creative, colorful and well done. Your work is fabulous and I just love it!!!!!! You are amazingly creative.

Jo Huijsman zei

Een prachtige uitleg en een super mooie quilt.

mia zei

Mooie duidelijke uitleg van een moeilijk proces, Ik vind de kleuren warm en jouw quiltwerk ziet er spannend uit. Tot ziens in Groningen waar ik ook mee doe met de wedstrijd of Breda.

els zei

Wat is het een prachtig werkstuk geworden. Zo doordacht en zoveel verschillende technieken. Geweldig om het hele proces zo te kunnen volgen. Tot ziens in Groningen.

Gus en Juul zei

Prachtig geworden! Super dat we mee mogen kijken hoe je gewerkt hebt! Dankjewel!

Janny de Roo zei

Dat ik dit nu pas zie, komt doordat ik me aan het verdiepen ben omtrent cirkels. Wat een werk om dat allemaal handmatig te quilten. Machinaal zou voor mij ook geen optie zijn.......Erg mooi geworden Eke.