Zoeken in deze blog

zondag 22 november 2015

Zijde, verf, sneeuw en meer

Ja hoor, 15 centimeter sneeuw is er afgelopen maandag gevallen.
Genoeg om de verfpotten tevoorschijn te halen.
Zijden sjaals zal ik verven, want ik doe mee met de kerstmarkt in Aurland op 28 november.


Resultaten van de eerste serie, sneeuwverven met verschillende shibori technieken.
Deze keer is het zijde wat er geverfd wordt. Pongé 5, pongé 6 en crèpe georgette 8 zijn de soorten zijde die ik gebruik. Eerst goed geweekt in witte azijn en daarna de sneeuw en de verf (procion) erop.
Geplooid en gevouwen, samengebonden en in de grote zeef gelegd, die eindelijk de strijd met het keukengebruik heeft verloren. Na jaren trouwe dienst is de zeef nu definitief een onderdeel geworden van het verfatelier.

Altijd spannend wat er weer tevoorschijn zal komen. Hieronder een paar detailfoto's.


En nog een tweede serie gedaan, ook hier weer verrassende resultaten met dezelfde technieken.Intussen wordt het hier steeds kouder, vannacht was het -13 en op de dag komt de temperatuur ook niet boven de -8 uit, wat een prachtig gezicht is, er groeien ijskristallen, te zien op onderstaande foto's, die door de wind meegenomen worden, nog nooit zoiets gezien.Prima weer dus, om lekker binnen bezig te zijn, houtkachel aan en experimenteren maar.
Dit keer met printen op een acrylplaat, een harde ondergrond, waar ik met verschillende materialen prints op maak, die ik vervolgens overbreng op de stof.
Het zijn allemaal eenmalige afdrukken en deze techniek heet dus monoprinten. Ik gebruik hiervoor de printverf van Stof tot Verven, op zowel zijde als katoen, en te fixeren door middel van strijken met de strijkbout.
Echt simpel is dat nog niet, hoevel verf en moet je dat verdunnen, gebruik ik een sjabloon, of doe ik als Aart van Aart's Paradijs en gebruik ik een oude krant om figuren te maken?
Uiteindelijk heb ik allerlei afdrukken gemaak, ook over elkaar heen en afdrukken van de restjes verf die overbleven.

De bovenste vijf foto's zijn afdrukken op zijde, een pongé 4, die niet helemaal goed gepakt had bij het ecoprinten. Wel een beetje kleur dus als ondergrond.
Dan een foto, rose/blauw, waarvan de print bewerkt is met een krant, op katoen.
En op de laatste foto's zijn meerdere afdrukken over elkaar op katoen te zien, restafdrukken, vervolgens een sjabloondruk en ook nog delen afgeplakt met freezerpapier en de omgeving geverfd.

Zoals te zien, zit er een gat in het laatste voorbeeld. De lap is doormidden geknipt en met een platte tussenvoering op elkaar genaaid. Daarna een vorm eruit geknipt en verder bewerkt met de hand.
Organzazijde, puffpasta, colback en papierdraad erop verwerkt, het wordt een halssieraad, nog niet helemaal klaar, er moet nog een sluiting aan.


En als laatste nog een ander halssieraad van zijde, met tyvek, glaskralen en colbac in combinatie met polyster plissé en organza zijde.
Een heleboel actie dus, en voorlopig ga ik nog maar even door.

13 opmerkingen:

Huib van der Horst zei

Wat een prachtige reportage van je werkzaamheden en experimenten.
Sneeuw genoeg hier, dus dat komt wel goed!

Ellen zei

Via Facebook op je blog..... prachtig! !

Anita zei

Eke, wat heb je mooie resultaten, prachtig. Ben helemaal verliefd op je sneeuw zojde sjaals. Wat een mooi geheel zo. Hoop dat dit jaar ook goede sneeuw krijgen.

Aart zei

Lekker bezig! Mijn ervaring met de monoprintverf is om het iets te verdunnen. Na het monoprinten de verf die nog op de plaat zit, benevelen met een plantenspuit en opnieuw afdrukken geeft goede resultaten.

els zei

Wat ben je heerlijk bezig. Schitterende sjaals en prachtige sieraden. Leuk dat je ook zo bezig bent met monoprinten. Steeds weer nieuwe resultaten, het is wel verslavend he?

Jantine Abbring zei

Prachtige resultaten Eke! Leuk ook dat je je experimenten deelt. Geen sneeuw in Nederland voorlopig maar wie weet. Ik geniet altijd van het onderzoek en creativiteit van anderen. Succes met je kerstmarkt. Warme groet Jantine

Liesbeth Wessels zei

Prachtige effecten. De sjaals zullen wel verkocht gaan worden. Ik hoop ook op sneeuw hier.

Unknown zei

Hoi
Eke, wonderbaarlijk wat je met sneeuw kan doen. Jij dan...... Echt heel mooi. Kunnen we ook online bestellen bij jou. Ik vind je halssieraden heel mooi. Zou er best éen willen kopen.Ben benieuwd wat er nog meer aan je ongebreidelde creativiteit ontspruit!!!

Nienke zei

Prachtig werk in een prachtige wereld, jij hebt echt het beste van twee werelden!

Marlien zei

Aan de ene kant hoop ik dat de sneeuw hier nog ff weg blijft, aande andere kant wil ik dit toch ook een keer proberen.
Want wat maak jij daar mooie dingen mee zeg.

Hannie de Beer zei

Er is weer heel wat moois te zien op je blog! Nodigd uit om ook te experimenteren . Al mag de sneeuw van mij wel wegblijven hier. Prachtig je monoprints! En vooral ook het Halssierraad.

Ida Krug zei

Ziet er weer geweldig mooi uit Eke!

Beth zei

Another HUGE and wonderful post. I love everything you made especially the cut out that you embroidered. I had to Google Colbac to find out what it was. As always your work is exquisite. Best of success at the holiday market.