De tijd vliegt voorbij en ik heb niet stilgezeten dit jaar. Veel op reis geweest en daardoor niet echt in gang gekomen met nieuwe projecten.
Wel heb ik allerlei verschillende verftechnieken uitgeprobeerd, waaronder ook het zogenaamde eco-dyeing.
Vorig jaar heb ik het boek Eco Colour van India Flint voor mijn verjaardag gekregen, een ware encyclopedie op het gebied van natuurlijk verven. Zij maakt zulke prachtige lappen en daarvan weer zulke bijzondere dingen, het is echt leuk om haar te volgen.
Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben ook aan het experimenteren geslagen.
Een pan op het vuur en daar voor de zekerheid ook nog goudsbloemen in gedaan, plus aan repen gesneden rabarberbladeren. Geen idee of dat nodig was, maar voorruit, een beetje extra kleur kan geen kwaad.
Daarna de vraag, hoelang moet het erin. Ik heb veel gelezen in het boek van India, maar hier heb ik toch mijn eigen experiment gedaan. Dus de pakketjes erin gedaan en op een laag vuurtje zo'n twee uur laten sudderen.
Uit de pan en buiten uit laten druppen en af laten koelen.
Volgens mij had ik toen al van alles fout gedaan, want erg veel kleur zat er niet aan. Na het uitpakken, spoelen en wassen, bleef er een klein beetje kleur en hier en daar een afdruk over. Niet om over naar huis te schrijven dus, waarom dan wel op dit blog? Omdat niet altijd alles wat je doet goed gaat en daar mag je ook best over schrijven, denk ik.
Na deze mislukking zijn er nog ettelijke eco-dye sessies geweest, waar ik geen foto's van heb. Ik heb geverfd met bosbessenblad, berkenblad, appelschillen, avocado pitten, rode bieten, verdroogde gele knoopjesbloem, rabarberblad en uienschillen. Katoen, flanel, molton, diverse soorten zijde, maar geen wol. Zonder van die prachtige afdrukken te krijgen die je op het internet en bij India Flint kunt vinden, maar wel bijzondere lappen, met zachte kleuren en ook het gekleurde binddraad is heel mooi gemĂȘleerd geworden. Al met al niet de resultaten die ik verwacht had, maar toch een aantal mooie lappen.
Er valt duidelijk nog heel wat te leren en experimenteren en misschien is een workshop eco-dyeing ook geen slecht idee.
Hieronder een aantal foto's van de resultaten. Nu ben ik hard aan het werk een deel van deze buit te verwerken.
Rabarberblad, bietenblad, avocado pitten.
Rode bieten, appelschillen, artisjok, bosbessenblad.
Rechtsonder, met roest, rechtsboven roest en ingekleurd met Derwent-Inktense potloden.
En nog een prachtige rode bieten lap.
6 opmerkingen:
Spanande!
beautiful and lots of information too!
thak you so much for your comment about the Spray Starch effects. I am glad you enjoyed it. I love your blog and all you've made. I am in transition moving away from paper crafts back to fabric and threads so your blog is inspiration.
jo
Mooie resultaat foto's! Vraagje, wat voor stof en garen heb je gebruikt? biologisch ongebleekt? Groeten
Mooie resultaat foto's! Vraagje, wat voor stof en garen heb je gebruikt? Biologisch en ongebleekt?
Heerlijk al die proeven. Ik heb de laatste weken ook wat geprobeetd nav de workshop bij Hannie. Niet alles geeft een duidelijke afdruk maar wel een kleur aan de stof. 2e keer heb ik meer morsdoodspul er bij gedaan en kreeg ik van sommige planten meer afdruk in blauwig vooral van de citroengeranium. Nu bedenken wat ik ga doen met deze met boeketbloemen geverfde lappen.
Een reactie posten